Kaikista monista mahdollisista Covid-19-oireista hajun ja maun menetys ovat kaksi yleisintä. Ne ovat usein myös ensimmäisiä merkkejä tartunnan saamisesta – ja ne voivat kestää kauan sen jälkeen, kun henkilö voi paremmin. Tämä on ymmärrettävästi jättänyt monet ihmiset miettimään, voiko he tehdä jotain, jotta he vihdoinkin nauttisivat suosikkituoksuistaan ​​ja makupalastaan.

Olet ehkä nähnyt huhun leviämässä sosiaalisessa mediassa joka väittää appelsiinin ulkopinnan polttamisen, sitten sisäpuolen kauhaamisen, niiden sekoittamisen ruskean sokerin kanssa ja seoksen syömisen voi jollain tavalla taianomaisesti palauttaa haju- ja makuaistin. Useat ihmiset ovat jopa jakaneet yrityksensä käyttää tätä niin kutsuttua lääkettä, mutta harvat ovat löytäneet todellista menestystä sen kanssa (ja ne, jotka ovat tehneet, saattavat venyttää totuutta).

Mutta on olemassa toinenkin tapa, joka voi itse asiassa työ: tuoksukoulutus. Tutkijat osoitteesta Columbian yliopisto kuvailla tätä fysioterapiaksi, mutta hajuhermolle. He selittävät, että tämä hermo on vastuussa hajukyvystämme ja sillä on myös merkittävä rooli maussamme. Vaikka tutkimukset yrittävät edelleen määrittää tarkasti, kuinka virus vaikuttaa aisteihimme, on olemassa vahvaa näyttöä siitä, että hajuhermon vaurioituminen voi olla syyllinen.

Tuoksuharjoittelu on yksinkertainen tekniikka, joka toimii hengittämällä voimakkaita aromeja ja muistelemalla tuoksua, toivoen lopulta laukaisevansa myös fyysisen reaktion.

Columbia-tutkijat suosittelevat tuoksuvien eteeristen öljyjen käyttöä, kuten ruusua, sitruunaa, eukalyptusta ja neilikkaa. Hengitä kutakin nenäsi kautta noin 15 sekunnin ajan ja keskitä havaintosi ja muistisi jokaisesta tuoksusta. Voit esimerkiksi kokeilla haistella sitruunaöljyä (tai vain itse sitruunaa) ja ajatella limonaditelinettä, jota sinulla oli lapsena – tai vain siemailla sitä todella virkistävää lasillista kesällä.

He ehdottavat myös 10 sekunnin taukoja jokaisen eteerisen öljyn välillä ja koko prosessin toistamista kahdesta kolmeen kertaa päivässä, kunnes aistit palautuvat.

A opiskelu marraskuusta alkaen löysi lupaavia tuloksia tämäntyyppisellä tuoksuharjoittelulla, erityisesti osallistujilla, jotka olivat sekä vanhempia että väittivät heikentävänsä enemmän hajua ja makua. On huomattava, että osallistujat eivät näyttäneet menettäneen aistinsa koronaviruksesta, vaan samankaltaisista infektioista, kuten ylempien hengitysteiden infektioista ja poskiontelotulehduksista tai neurologisista sairauksista. Ja jälleen, kuten kaikessa Covidia ympäröivässä asiassa, tutkimusta on vielä paljon tehtävänä – mutta tekniikan kokeilemisesta ei pitäisi olla haittaa, jos olet turhautunut jatkuvasta hajun ja maun puutteesta.

Columbia-artikkelissa sanotaan myösomega-3 lisäravinteet, kuten Nature's Bounty Fish Oil ( Osta Amazonista, 8,99 dollaria ), on osoitettu auttavan hajuhermon korjaamisessa. Toinen tutkimus väittää, että taustalla oleva B-12-puutos voi tehdä hermosta alttiimman vaurioille, joten ottamalla lisäravinteita, kuten Nature Made -vitamiinia B12 ( Osta Amazonista, 8,87 dollaria ) saattaa myös toimia. Muista vain tarkistaa lääkäriltäsi ennen kuin lisäät jommankumman lisäravinteen päivittäiseen rutiinisi.

Tässä toivotaan, että ainakin yksi näistä lääkkeistä voi auttaa saamaan enemmän tuoksua ja makua takaisin toimintaan.

Kirjoitamme tuotteista, joista uskomme lukijoidemme pitävän. Jos ostat ne, saamme pienen osan tuloista toimittajalta.